Collie,  Filmek,  Történelem

Az első kutya-filmsztárok

A mozgókép története a Lumière fivérek első nyilvános vetítésével kezdődött 1895-ben. A brit filmipar egyik megalapítója Cecil Milton Hepworth, ezen korai szakaszban kapcsolódott be az európai filmgyártásba. Hamar létrehozott egy saját filmstúdiót, ahol mint színész, rendező, forgatókönyvíró, és producer tevékenykedett. Ő volt az első, aki megfilmesítette az Alice Csodaországban (1903) című sikerkönyvet. Ebben a némajátékban már feltűnt egy jelenet erejéig Blair, a következő évek filmcsillaga. 1905-ben Hepworth elsőként vitt filmvászonra olyan történetet, melynek főszereplője egy kutya volt. A kezdetekre jellemző szerény költségvetés okán a rendező egész családja szerepelt a filmben, sőt a kutya is sajátja volt, ő maga képezte ki a feladatra. Így a Rescued by Rover címszereplője a Hepworth család kutyája, Blair a hoszúszőrű collie (köznapi nevén skót juhászkutya) lett. A fajta ekkor már rendkívül népszerűnek számított, igazi státuszszimbólum volt.

Az első kutyás film: Rescued by Rover (Rover megmentette / Rover a kutya, 1905)
Filmsztár: Blair – sable collie kan

A hat perces angol némafilm egy gyerekrablás történetét dolgozza fel. Spoiler! A kutya kiszabadítja a gyereket. A kisbabát megmentő okos, hűséges ebet azonnal a szívükbe zárták a nézők. A film hatalmas kasszasiker, a Rovert játszó Blair pedig óriási sztár lett. A fáma szerint ekkor hangzott el először, a „kutya, gyerek – biztos siker” filmes mondás. A mozi miatt a skót juhászok népszerűsége még jobban megugrott, és rengeteg kutya kapta a Rover nevet. A következő években Blair számos filmben szerepelt. Hogy pontosan mennyiben azt nem lehet biztosan tudni, mivel a legtöbb tekercs megsemmisült vagy megsemmisítették. Az első filmtekercsekhez használt anyagok nagyon gyúlékonyak voltak, sokszor maguktól lángra kaptak. Illetve lejátszások során hamar elhasználódtak, ezért volt amit újra kellett forgatni. Bár a legtöbb kópia eltűnését ez esetben más okozta. Hepworth stúdiója az 1920-as évek elejére csődeljárás alá került, ezért rengeteg tekercset beolvasztottak magas ezüst tartamuk miatt. Blair kevés megmaradt filmje ma már digitális formában bárki számára elérhető a videómegosztókon.

Blair és a Hepworth család a Rescued by Rover című filmben. Az első négylábú sztár 1903 és 1912 között legalább 20 filmben szerepelt. 14 éves korában halt meg.

 

Röviddel Blair sztárrá válása után Hollywood is lecsapott a témára, és az Egyesült Államokban is megjelentek az első kutyás filmek. A forgatásokhoz kezdetekben – angol kollégáikhoz hasonlóan – szintén colliet, azaz skót juhászkutyát használtak.

Az első amerikai kutyás film: Jean and the Calico Doll (Jean és a rongybaba, 1910)
Filmsztár: Jean a Vitagraph kutya – tricolor collie szuka

Jean Rescues plakát /The Vitagraph Company of America, 1911/

1910-ben a Vitagraph Studios megbízásából készült el az első amerikai kutyás film, főszerepben egy Jean nevő tricolor collie szukával. A kutya tulajdonosa és trénere a film rendezője, Laurence Trimble volt. Több hasonló produkció hatalmas sikere után Jean a Vitagraph legnagyobb sztárjává vált, Trimble pedig a stúdió vezető rendezője lett. Neves színészek versengtek érte, hogy Jeannel játszhassanak egy filmben, mivel többször hangoztatták, hogy „el vannak ragadtatva tőle” és, hogy „nagy megtiszteltetés vele játszani”. A legtöbb műben elődjéhez Blairhez hasonlóan, ő is gyerekeket mentett.

Jean az első amerikai filmsztár kutya (1902-1916)

Jeannek később kölykei is születtek, amiről a Vitagraph dokumentumfilmet forgatott Jean and Her Family címmel (Jean és családja, 1913). Ezután Trimble fogta a kutyát és átköltözött vele Angliába, hogy független filmesként alkothasson. Ekkor találkozott – a korábban már említett – Cecil Hepworth brit filmessel, nála dolgozott gyártásvezetőként a következő három évben. Később visszatért a Vitagraph-hoz, de Jean még abban az évben meghalt. Hollywood első négylábú csillaga legalább 25 filmben játszott főszerepet. Jean halála után Laurence Trimble egy másik colliet kezdett filmekre trenírozni, ő volt Shep. Két év alatt számos film készült vele. A kutya a legextrémebb jelenetekben is helyt állt, égő házból mászott ki létrán ha kellett. Rövid karrierjének korai halála vetett véget.

Shep a collie, és Helen Badgley gyermekszínész az „A dog’s love” című filmben, 1914

Shep után Trimble hosszasan tanulmányozta, hogy milyen kutya lenne a legalkalmasabb ilyen feladatokra. Melyik fajta melyik példánya lehetne ideális mozi-sztár. A választása végül egy igen jól képzett német juhászkutyára esett, ő volt Strongheart. Trimble filmes karrierjének legnagyobb dobása, az első nagy-költségvetésű nemzetközi eb szupersztár. Ő lett az első kutya, aki csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán.

Strongheart első filmje, a „The Silent Call” plakátja (1921)

 

Általában Strongheartot szokták emlegetni az első filmes kutyaként. Akik viszont az alapokat lerakták, azok a feledés homályába vesztek. Emlékezzünk hát ezzel a néhány sorral rájuk. Blair, Jean és Shep. A három collie akik kikövezték az utat a jövő filmes kutya sztárjai, legfőképpen Lassie számára.

 

Eric Knight (1897-1943), a Lassie hazatér című regény írója Angliában született. Később családjával az Egyesült Államokba költözött, ahol egy darabig  forgatókönyvíróként dolgozott. Így nagy valószínűség szerint mindhárom fent említett collie munkásságát jól ismerte.