Hasznos,  Kiskutya,  Kutya,  Kutyavásárlás

Hogyan írjunk levelet tenyésztőnek? Mintalevéllel!

Az utóbbi években úgy érzem van némi kommunikációs zavar a kutyatenyésztők és a kiskutya iránt érdeklődők között. Egyre több tenyésztő jelzi már a weboldalán, hogy bemutatkozó levelet vár az érdeklődőktől. Aki viszont első alkalommal van ilyen helyzetben, kicsit olyan sután érezheti magát, hogy mégis mit kellene írnom? Mit várnak tőlem, hogy megkapjam azt a kutyát? Ezért az elmúlt években rendszeresen találkozni több oldalt kitöltő, magánjellegű információkban igencsak bővelkedő érdeklődő levelekkel. Kellene, hogy legyen valami átmenet a „Mennyi a kutya?” és a mindenre (de tényleg mindenre!) kiterjedő önéletrajz között, de csak a legritkább esetben van. Ehhez próbálok némi útmutatást nyújtani. Nézzük mit is kéne tartalmaznia egy ilyen levélnek.

Először is… Részletesebb bemutatkozásra csak akkor van szükség, ha szóba jöhet konkrét adás-vétel. Tehát ha több tenyésztőnek akarunk érdeklődő levelet írni, de nem tudjuk, hogy van –e éppen kiskutyája, vagy tervez –e a jövőben almot, felesleges első körben hosszas bemutatkozást írni. Hiszen nem biztos, hogy valaha lesz közös ügyünk. Ha a tenyésztő az első levelünkre mondjuk azt válaszolja, hogy a következő 3 évben nem tervez almot, esetleg átirányít máshoz, hasztalanul osztottuk meg vele az életünk számunkra fontos részleteit. Érdeklődést és bemutatkozást csak akkor küldjünk egybe, ha egészen biztosan van eladó kölyök az illetőnél. Mondjuk éppen feltett egy hirdetést.

Figyelmeztetés!
Ha minden egyes adott fajtát tenyésztőnek írunk egy egyforma körlevelet, az nagyon komolytalannak tűnhet. A tenyésztők ugyanis beszélnek egymással, így hamar körbeér az infó. Ha egy érdeklődő mindenkinek ír, akkor annak olyan „minden mindegy” íze lesz, és senki sem válaszol szívesen. Válasszunk ki maximum 5-6 szimpatikus tenyészetet, és velük vegyük fel első körben a kapcsolatot. De velük sem egyszerre! Ha egyiküknél sem járunk sikerrel, akkor még mindig megkereshetünk továbbiakat. Ja és még egy dolog! Egyes tenyésztők az elektronikus megkeresést, míg mások a telefonos érdeklődést preferálják. Viszont SMS-t, pláne visszahívót sose küldjünk!

No de nézzük a konkrétumokat mintalevéllel.

Érdeklődő levél írásához:
– Megszólítás! Mindenképpen legyen! A legjobb a név szerinti megszólítás, amiben a tenyésztő neve pontosan szerepel. Lehetőleg ne írjuk el a nevét már az első alkalommal. És főleg ne írjuk másik tenyésztő nevét! Nem a legjobb nyitás. Ha több tenyésztőnek írnánk, és másolni szeretnénk a levelet, akkor lehet a megszólítás Tisztelt vagy Kedves Tenyésztő! De ne Hölgyem / Uram. Túl személytelen. A tenyésztő nem ügyfélszolgálat.
– Tartalom! Az első levél 5-6 mondatnál ne legyen több. Tartalmazza a következőket: az érdeklődő neve, elérhetőségei, és az, hogy pontosan milyen fajtájú / színű / nemű kutyát szeretne, milyen célra. Mihez ragaszkodunk, miben vagyunk rugalmasak. Valamint egy mondat a kutyákkal, fajtával kapcsolatos tapasztalatról, a fajtaválasztás okáról. Minden egyéb ebben a fázisban felesleges. Pláne azt leírni, hogy kisgyereknek lesz a kutya és úgy akkor mennyibe kerül. A tenyésztő nem IKEA. Nincs family kártya, vagy egyéb árengedményre jogosító kedvezmény.
– Az ár kérdés: a legtöbb tenyésztő nem szereti ha az első kérdés rögtön az árra vonatkozik. Ha viszont megtippelni sem tudjuk mennyibe kerülhet az áhított kölyök, és nem találunk sehol erre vonatkozó információt, nyugodtan beleszőhetjük a kérdést az első levélbe. (Alkudozni az árból nem szerencsés!)
– Ha kiállítási, tenyésztési, sport vagy egyéb konkrét terveink vannak a kutyával, azt feltétlen jelezzük az első levelünkben!

Érdeklődő mintalevél:

Tisztelt Tenyésztő!

Szeretnék érdeklődni, hogy van –e önnél eladó kiskutya, illetve mikorra várható legközelebb alom? Családi kedvencnek szeretnék egy tricolor színű kan skót juhász kiskutyát, esetleg szuka is szóba jöhet. Azért esett a választásunk erre a fajtára, mert nyugodt és családszerető. Volt már kutyánk korábban, a fajtával azonban nincs tapasztalatunk. Mivel nem találtam erre vonatkozóan semmilyen információt, szeretném megkérdezni milyen árban van egy kiskutya?

Válaszát előre is köszönöm:

Minta Jolán, Gödöllő
email:
telefonszám:

 

Második körben:
Részletes bemutatkozó levelet csak abban az esetben írjunk, ha a tenyésztő válaszolt, illetve ha kilátásban van konkrét adás-vételi lehetőség. Minden egyes tenyésztőnek első körös érdeklődésben elküldeni a teljes élettörténetünket, teljesen felesleges. Csak azokat az információkat közöljük, amik szorosan a tárgyhoz tartoznak. Ha van például jelenleg is kutyánk, arról mindenképpen írjunk pár mondatban. Egészségügyi, családi, lakhatási helyzetről csak akkor, ha az alapvetően befolyásolja a kutyatartást.

Amire második körben a tenyésztő kíváncsi lesz:
– A leendő gazda korosztálya (lehet konkrét kor is, de alapvetően az életvitel és az ahhoz passzoló kutya miatt fontos, hogy nyugdíjas, kisgyerekes anyuka, vagy egyetemista mondjuk)
– Családja (csak akikkel együtt él, és akikkel a kutya is együtt fog, nem kell név szerint)
– Lakókörnyezete (melyik településen, ház vagy lakás, albérlet)
– Állatai (tart –e valamilyen állatot, milyet, ha kutya; milyen fajta, honnan származik, milyen a viselkedése más állatokkal)
– Tartási terve a leendő kutyára vonatkozóan (hol lenne a kutya helye, lakásban tartott, kinti-benti, kertben tartott)
– Kutyás tapasztalat kicsit bővebben (mióta tart kutyát, milyen fajta, stb.)
– Fajtával kapcsolatos tapasztalat (pl. rokonnak volt, gyerekkorban tartotta a család, ismer egyet az utcából)
– Ivartalanításra vonatkozó tervek (pl. ha fiatalon ivartalaníttatni szeretnénk)
– Milyen tervek vannak a kutyával (pl. családtag lesz, nyaralni is viszik, gyakran kirándulnak, szívesen vinnék kutyaiskolába, stb.)
– plusz bármi ami fontos lehet a kutya szempontjából (pl. gyakran utazik külföldre, ilyenkor hogyan oldja meg a kutya felügyeletét)

Bemutatkozó mintalevél:

Kedves Amália! (Második körben már mindenképpen nevén szólítsuk a tenyésztőt!)

A nevem Minta Jolán. A férjemmel és két gyerekemmel (11 és 17 évesek) Gödöllőn élek egy nagy kertes házban. Jelenleg egy vadászgörény és egy kutya tartozik még a családhoz. A kutya örökbefogadott, a ….. menhelyről került hozzánk 8 hónappal ezelőtt. Ő az első kutyánk. Ivartalan, kb. két éves labrador jellegű szuka, más kutyákkal, emberekkel jól kijön. Van számára egy nagy kert, de a nap nagy részét velünk tölti a lakásban. Bent is alszik. Az új jövevényt is hasonlóan tervezzük tartani. Szeretnénk őt is mihamarabb ivartalaníttatni. Családi kutyát szeretnénk, nem tervezünk vele tenyészteni, vagy kiállításra járni, de kutyaiskolába mindenképpen vinnénk. Évente háromszor utazunk rokonokhoz Svájcba, ez idő alatt a kutya panzióban lenne elhelyezve.

Üdvözlettel:

Minta Jolán
email:
telefonszám:

 

Ezek után ha a tenyésztő még szeretne tudni valamit, úgyis kérdezni fog. A tenyésztőnek nem azért fontos tudnia az életünk bizonyos aspektusait, mert olyan kíváncsi, hanem azért, hogy a megfelelő kölyök, a megfelelő családhoz kerüljön. Ez a kutya, a leendő gazda, és a tenyésztő érdeke is. Sőt vonatkozik ez minden tenyésztett hobbiállatra, legyen szó akár macskáról, görényről, süniről, tengerimalacról, nyúlról, vagy bármi olyan fajtatiszta lényről, ami miatt kapcsolatba lépünk egy hobbiállat tenyésztővel!