Gyász,  Hasznos,  Kutya,  Öregedés

Mire megvénülnek

Sok helyen sok szó esik arról, mivel jár egy kölyökkutya. Mire kell megtanítani, mire kell figyelni, hogyan tartsuk, hogyan etessük. Arról viszont vajmi kevés, hogy milyen lesz amikor egyszer megöregszik. Ha az a szerencse ér minket, hogy van egy (vagy több) igazán idős kutyánk. Nem egy kiállítási kor szerinti veterán, aki csak éppen elmúlt 8 éves, hanem egy valóban öreg. Merthogy a kutyatartás anyagilag, fizikailag, érzelmileg legmegterhelőbb része: az utolsó évek.

Hogy egy kutya mikor kezd el látványosan öregedni, sokmindentől függ. A fajtatiszta kutyáknál van egy várható élettartam, ami persze egyénenként nagyon eltérő lehet. Sok múlik a kutya egyéni adottságain, tartásán, táplálásán, általános állapotán, esetleges krónikus betegségein, meg néha a szerencsén is.

Miután collie-n kívül más fajtát sosem tartottam, ezért főleg a velük kapcsolatos tapasztalataimról tudok beszámolni, bár úgy gondolom ez sok más kutyára kivetíthető. A collie-k várható élettartama 12-14 év szinte az összes szakirodalom szerint.

Egy egészséges, jól tartott kutya esetében, ha nincs semmilyen extra körülmény, az öregedés első jelei 10 éves kor körül jelennek meg. Az addig aktív, pörgős kutya lassulni kezd, figyelme lankad, egyre több időt tölt pihenéssel, de drasztikus változás – jó esetben – még nem következik be. 12 éves kor körül viszont már felütik a fejüket az aggkori problémák. A fokozott odafigyelés, az állandóság, a rutin, a megszokott környezet, a gazda gyengéd, együttérző gondoskodása ettől kezdve mindennél fontosabb.

 

Tapasztalataim szerint az öregedés második szintje viszonylag hirtelen következik be. Ekkor a pofa már erősen őszül, a kutya viselkedése kezd megváltozni. Régi szokásokat elhagy és újakat vesz fel. A hangja érdesebbé, rekedtebbé, halkabbá válik. Gyakrabban ugat, vonyít minden különösebb ok nélkül. Ha falkában van tartva, egyre inkább eltávolodik, elkülönül a többi kutyától. A különböző ingerekre adott reakciók, valamint a gazdával való kapcsolata is változhat. Persze ennek oka lehet demencia, vagy az érzékszervek romlása is. Egyre kevésbé lát, hall, gyengébben érzi az ízeket és a szagokat.

Érzékszervi változások szinte biztosan megjelennek az agg kutyánál, ez sajnos elkerülhetetlen. Ha viszont azt látjuk, hogy a kutya szeme erősen váladékozik, érdemes szakorvoshoz fordulni. A látás romlása mellett ugyanis számos időskori szembetegség is megjelenhet, amiket különböző cseppekkel, szemzselékkel nagyon jól kordában lehet tartani, bár az áruk elég borsos és az éppen megfelelő adagolás pontos beállítása folyamatos állatorvosi kontrollt igényel.

A táplálásra is jobban oda kell figyelni, hogy az a korának megfelelő legyen. Száraztáppal való etetésnél például ekkorra már biztosan át kell állni valamilyen senior tápra, és nem árt kúraszerűen táplálék-kiegészítőket alkalmazni. Immunerősítőket, vitaminkészítményeket, bármit ami segíteni tud, hogy a kutya minél tovább meg tudja őrizni megfelelő testsúlyát, jó kondícióját. Megerőltető mozgást már lehetőleg ne végezzen, esetleg sétáljon amennyit kedve van. Hiszen izomereje csökken, egyre hamarabb fárad. A lényeg, hogy kíméletesen és finoman mozgassuk. Persze minden gazda maga látja, hogy a kutyája milyen állapotban van, mennyit bír különösebb erőlködés nélkül, ebben érdemes kikérni az állatorvos tanácsát is. Ezen kívül nem árt az évenkénti állatorvosi ellenőrzés laborvizsgálat, miegyebek formájában, hogy tudjuk, mennyire funkcionálnak a belső szervek, kell-e valami extra (pl. speciális táp, vese vagy máj támogató) a kutyának.

Az agg kutya morózusabb, türelmetlenebb lehet, egyre kevésbé viseli a változásokat, vagy az olyan kényelmetlenségeket, amivel például egy hosszú utazás vagy a kozmetika jár. A bőre szárazabbá, érzékenyebbé válik. Ezért is fontos, hogy belsőleg és külsőleg is kapjon olyan kiegészítőket, amik kicsit késleltetik a bőröregedés folyamatát, mint pl. a lazacolaj. A lazacolaj emellett még számos jótékony hatással bír, ezért nem árt rendszeresen kúraszerűen alkalmazni. Visszatérve a kozmetikához… egyszerre sokat nem bír az öreg kutya, állítani az asztalon már nem igazán lehet és nem is tesz jót neki. Mivel általában csak az egyik oldalukon fekszenek, az az oldal sokkal hamarabb összeáll, rasztásodni kezd. A szőr tépését, húzását pedig nagyon rosszul viselik, akár agresszívan is reagálhatnak rá, akkor is ha erre korábban nem volt példa. Főleg ha az öreg kutya ízületi fájdalmakkal küzd és megpróbáljuk a lábát kissé kihúzni, kiegyenesíteni a fésüléshez.

A vizelési szokások is változnak. A kanok jelölhetnek olyan helyekre, ahova addig nem (akár a lakásban is), a felemelt lábbal pisilés pedig egyre nehezebben megy. Ezen kívül megjelenhet vizelettartási zavar. Bár ez inkább szukákra jellemző és szerencsére léteznek olyan hatékony szerek, amivel viszonylag sokáig karban tartható (pl. Propalin szirup). A vizelettartási zavar nyári melegben különös odafigyelést igényel, mert akár fél óra alatt is képesek beköpni a legyek a vizeletáztatta bűzlő szőrzetet. Ezért az ilyen hátsó fertályt jobb lenyírni és kímélő, pl. Leniderm habbal rendszeresen tisztítani. Kánikulában esetleg higított Neostomosan oldatot permeztetni a feneke köré. A nagy meleg az idős kutyákra egyébként is fokozottan veszélyes. Forró napokon elengedhetetlen számukra az árnyékos, hűvös pihenőhely.

 

Ami a legtöbb kutyát érinti, az az ízületek kopása, az ízületi fájdalmak megjelenése. Emiatt egyre nehezebben megy a felállás, felkelés főleg egy hosszabb fekvés után, vagy a csúszós padlón, lépcsőn való közlekedés akkor is ha csak 2-3 lépcsőfokról van szó. Ezért is érdemes az ízületvédőket már azelőtt elkezdeni adni, mielőtt még megjelennének a tünetek. Számos különböző forma és márka kapható: porok, szirupok, tabletták (pl. zöldkagyló, ördögcsáklya, kollagén, CBD alapú kiegészítők). Ezeket folyamatosan kell kapnia és feltétlenül érdemes megfogadni a használati utasításban leírtakat minden tekintetben. Ha a kutyának a vény nélkül kapható szerek önmagukban már nem segítenek, rendszeresen tartós fájdalomcsillapítást kell kapnia pl. Librela injekció. Az ízületvédők, fájdalomcsillapítók egyébként kombinálva is alkalmazhatók, erről azonban mindenképp egyeztetni kell az állatorvossal. Az ízületvédők elég drágák, de ezekkel akár több fájdalommentes – vagy kevesebb fájdalommal járó – hónapot, évet is adhatunk még a kutyának. A meleg nyári napok viszont sajnos a legnagyobb gondoskodás mellett is belobbanthatják az ízületi gyulladást. A fájdalom miatt a kutya hajlamos „felnyalni” a lábát, azaz addig nyalogatni amíg kisebesedik. A sebes lábat érdemes lenyírni, fertőtlenítővel megtisztogatni, esetleg pár napig Kék Lukács kenőccsel kenegetni.

Az öreg kutyáknál gyakrabban jelennek meg nemi szervekkel kapcsolatos problémák, mint a gennyes méhgyulladás, a prosztata vagy a herék daganatos betegségei, esetleg herecsavarodás. A daganatos megbetegedéseknek tulajdonképpen minden változata jobban érintheti őket. Ezek jellemzően nem kezelhetők műtét nélkül, amihez bódítás, mélyaltatás kell. Minél idősebb a kutya, a műtéthez szükséges altatás annál nagyobb kockázatot jelent. Ezért öreg kutyát csak akkor tegyünk ki ilyennek, ha elkerülhetetlen. Ha csak egy fogkövet szeretnénk leszedetni, arra válasszunk más megoldást, ami éber állapotban is elvégezhető, azt is csak akkor ha tényleg szükségszerű. A fogak kopását, kihullását megakadályozni nem lehet, ezt a táplálék összeállításánál figyelembe kell venni.

Az idős kutya sok türelmet, nagy odafigyelést igényel. Minél idősebb, annál valószínűbb, hogy rendszeresen speciális tápra, táplálék-kiegészítőkre, gyógyszerekre lesz szüksége, ami elég nagy kiadással jár. Ezért is fontos figyelembe venni, hogy hány hasonló korú kutyát tart az ember. Ha egy alomból mondjuk két kutyát tartunk meg, majd egy év múlva megint, és egy év múlva megint, akkor számolnunk kell azzal, hogy ezek a kutyák egyszerre lesznek öregek. Ha szerencsénk van és sokáig élnek, akkor 11 év múlva lesz két 11 éves, két 12 éves és két 13 éves kutyánk. Akik egyfelől egyre több extra törődést és ráfordítást igényelnek, másfelől viszonylag rövid időn belül többször kell majd átélnünk az elvesztés fájdalmát.

Az öreg kutya gyakran sír. Ahogy közeledik a vég, egyre többet. Fájdalmai már alig csillapíthatók. Néha zavartan össze-vissza járkál, néha összecsuklik. Felállni magától már nem tud, ezért sír, hogy segítsek. Néha megismer, néha nem, ezért van, hogy megijed ha felsegítem. Őszintén szólva borzasztó nehéz végignézni egy egykor erős, mozgékony kutya leépülését és végnapjait. Akkor is, ha az utolsó „fejezet” mindeössze néhány napig tart. És akkor is, ha tudom, hogy szép hosszú életet élt meg.

 

Flesh kutyám emlékére… Dallinaire Pierre Cardin „Flesh” 2009. december 12. – 2023. július 17.