Aktuális,  Kutya,  Kutyapolitika,  Szervezetek

Az elnökválasztásról

Megmondom őszintén, ez az a téma – mármint a kutyapolitika – amivel sosem szerettem volna nyilvánosan foglalkozni. No nem azért mert nem érdekel… és néha picit bele is nyúlok egy-egy téma kapcsán. Most viszont különösen foglalkoztat a dolog és annyira feszít a rengeteg kérdés, hogy egyszerűen nem bírom ki. Feltenném én ezeket a kérdéseket az illetékeseknek valami fórumon, ha tudnám, hogy kik az illetékesek és hol a fórum.

Korábbi bejegyzésemben már említettem, hogy a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetségének elnökválasztása várhatóan 2023. január 11-én lesz. Tehát lemennek az ünnepek és már itt is van.

A MEOESZ oldalán megjelent rövid közlemény szerint az elnökjelöltek a választást megelőző napon délután 4 óráig adhatják le jelentkezésüket a jelölőbizottsághoz. Elnöknek csak az jelöltetheti magát aki természetes személy, és már elnöke valamelyik tagszervezetnek (Ez vajon régebben is így volt?). Közülük pedig egyszerű többségi titkos szavazással dől majd el, hogy kit választanak a következő 5 évre.

Engem nagyon érdekelne, hogy mik a jelentkezés egyéb feltételei? Vagy csak ez a két kritérium van, hogy természetes személynek és tagszervezeti elnöknek kell lennie?

Mi egyszerű tagok, honnan értesülhetünk arról, hogy kik jelöltetik magukat? Vagy csak azok ismerhetik a jelölteket, akik szavazati joggal bírnak?

Hogyan szavaznak a tagszervezetek elnökei? Elviekben azt gondolnám, hogy egy adott szervezet elnöke a választáson (is) a saját tagságát képviseli. De ha az egyes szervezetek tagsága nem ismeri a jelölteket, azzal kapcsolatban nem tudnak véleményt nyilvánítani, akkor az elnök tulajdonképpen a magánvéleménye szerint szavaz? Ő leadja a titkos szavazatát, és a saját egyesületéből sem tudja meg soha senki, hogy ő voltaképpen – a tagsága nevében – hogy döntött? (Fogalmam sincs hajszálpontosan hány tagszervezet van, és azoknak pontosan hány tagja lehet, de hozzávetőlegesen olyan 170 tagszervezet több ezer, vagy tán tízezer tagjáról beszélünk. A 170 körüli tagszervezet viszont nem 170 különböző elnököt jelent, mivel van aki egyszerre 2-3 esetleg 4 szervezetet elnököl.)

Egyébiránt… ha valaki több szervezet elnöke, akkor több szervezet nevében leadhatja a voksát saját véleménye szerint ugyanarra a jelöltre? Számít az valamit, hogy egy adott szervezet mondjuk 2 hónapja alakult és tagsággal tulajdonképpen még nem rendelkezik, vagy 20 éve alakult és 300 felett van a taglétszáma?

Az is érdekelne, hogyha van például egy kisebb vidéki sportszervezet, aminek az elnöke ugye szintén szavazati joggal bír, viszont nem ismeri egyik jelöltet sem, majd a szavazás napján kap néhány nevet, hogy közülük kéne választani, akkor ő mi alapján fog dönteni? Mert így se ideje, se lehetősége nincs megismerni őket.

Miért nincs minden elnökjelöltnek egy nyilvánosan elérhető rövid bemutatkozása? Egy fotóval, egy rövidke életrajzzal, szakmai önéletrajzzal és legalább egy pár soros programmal, hogy miért pont őt válasszák? Milyen tervei vannak a jövőben? És miért nincs ilyen nyilvánossá téve a MEOESZ oldalán, hogy mindenki lássa, hogy kik a jelöltek, és mit lehet tudni róluk?

A közösségi médiában már napvilágot látott pár elnökjelölt programja, bemutatkozása. Tulajdonképpen igaza van annak a jelöltnek, aki azt írta, ennek nem feltétlen a Facebookon lenne a helye. Mert ott van a hivatalos weboldal, és ott kéne minden ilyennek megjelennie. Viszont ha feltennék ezeket a weboldalra, akkor szuper lenne egy pár soros FB bejegyzés arról, hogy felkerült valami aktuális újdonság az elnökválasztással kapcsolatban, frissültek az információk, és ha valakit érdekel, itt és itt lehet megnézni. Ismereteim szerint eddig négy elnökjelölt hozta nyilvánosságra bemutatkozását, és/vagy programját: Bíró Zsolt, Gröschl Ferenc, Korózs Gábor, Kotlár Róbert. (Ti tudtok még valakiről? Ha igen, azonnal frissítem ezt a részt.)

Nem tudom, hogy ez az egész téma a kutyások mekkora részét foglalkoztatja, de őszintén üdvözlöm azokat az elnökjelölteket, akik nyilvánosan megjelentetik programjukat, és ezáltal mindenkit bevonnak az elnökválasztásba, akkor is ha nincs beleszólásunk. Így legalább kicsit azt érzem, elindul valami fajta kommunikáció az áthatolhatatlan kasztok között. Mintha mindenki véleménye számítana, és nem csak azoké, akik szavazhatnak.

Szóval – függetlenül attól, hogy ennek mennyire a Facebookon van a helye – igen hálás vagyok azoknak akik csepegtetnek információt az éppen zajló folyamatokkal kapcsolatban, mert én kifejezetten éhezek rá. Engem érdekel ez az egész, én szeretném tudni mi történik, szeretném ismerni a jelölteket, és nagyon de nagyon szeretném tudni, hogy az egyesület – aminek tagja vagyok – elnöke kire fogja leadni a voksát. Na jó azt pontosan tudom, hogy ez utóbbi nagyjából esélytelen, de azért még álmodozni szabad.

Tudom, hogy a MEOESZ egy olyan szervezet, aminek a tagjai nem magánemberek, hanem különböző tagegyesületek, de azért olyan jó lenne ha mi is kaphatnánk tájékoztatást. Elvégre ez mindenkit érint. Hiszen az akit végül elnöknek választanak, a magyar kutyás társadalom jórészét fogja képviselni az egész világ előtt, ráadásul a napi ügyekre, a szervezet jövőbeni alakulására is elég nagy hatással lesz.

És értem én, hogy egy adott tagszervezet képviseletében az elnök eljárhat, és nem kell feltétlenül megkérdeznie a tagságot, de azért nem mindegy, hogy egy nyomtató vásárlásról van szó, vagy arról, hogy ki lesz az országos szervezet elnöke a következő 5 évben. Mert utóbbi esetben azért fontos lenne a demokratikus működési elvek határozottabb kiteljesedése.

Legalábbis én így gondolom.

Őszintén érdekelne, hogy titeket – akik olvassátok elmélkedésemet – mennyire foglalkoztat az elnökválasztás kérdése? Ti kíváncsiak lennétek rá, hogy kik a jelöltek?