Aktuális,  Kutya,  Kutyafajták,  Tenyésztők

Vonyítok

Az utóbbi időkben úgy érzem egyre inkább eluralkodik a kutyatenyésztés körüli káosz.  A kaotikus állapotnak több oka van.

Egyrészt szinte naponta érkeznek külföldről hírek arról, hogy éppen milyen újabb megszorításokat terveznek a kutyatenyésztésre, illetve ehhez kapcsolódóan, a kutyakiállításokra, kutyasportokra, kutyakozmetikusokra, stb. vonatkozóan. Ezek az új – főleg nyugat-európai – tiltó, szigorító rendelkezések, törvények a magyar tenyésztők számára szinte teljesen átláthatatlanok. Miközben ezek minket is érintenek, és valószínű egyre inkább érinteni fognak. Bár azt gondolom ezzel nem vagyunk egyedül, és sokszor a rendelkező országok tenyésztői sincsenek vele teljesen tisztában, hogy mi történik körülöttük. Korlátozzák, vagy éppen betiltják bizonyos (pl. nyomott orrú) fajták tenyésztését, születnek színek (pl. blue merle) tiltására vonatkozó rendeletek, kutyakiállításokról tiltanak ki ilyen-olyan színű, fajtájú kutyákat. Tilos bizonyos felszerelések (pl. fojtónyakörv) használata, tilos a pofaszőr, bajusz vágása (uszkároknál pl.). Stb. stb. stb. Mindezeket a rendelkezéseket az állatvédelem nevében – a tenyésztőkre vonatkozóan – hozzák, csak a kutyatenyésztőkkel nem kommunikál erről senki. A kinológiai szervezetek hallgatnak, vagy csak elvétve csepegtetnek információkat, tenyésztői érdekvédelem nincs. Nincs nagyobb nyilvános fórum sem ahol a tenyésztők hallathatnák a hangjuk, ahol érvelhetnének, vagy megvédhetnék maguk, illetve az általuk tenyésztett fajtát.

Az új szabályzások közt kiigazodni szinte lehetetlen. Őszintén szólva fogalmam sincs jelenleg hol tartunk. Ezeknek a pontos követése nagyjából egy teljes munkaidős állás lenne olyan ember számára, aki érti is, hogy miről van szó, alapos ismerője a témának, helyzetnek, és a magyaron kívül legalább két nyelven beszél. Jönnek az információk innen-onnan németül vagy más nyelven, és az ember csak kapkodja a fejét. Sokan már a fajtatiszta kutyatenyésztés végnapjait látják közeledni. Milyen jó lenne, ha kapnánk ezekről napi szinten tájékoztatást MAGYARUL. Látnánk hogyan alakul a helyzet, és mit tehetünk, hogy valahogy rendezzük sorainkat. Nem tudom erre mennyi a reális esély.

Másrészt itt van ez a másik téma, ami egy dokumentumfilm miatt most talán kicsit nagyobb lánggal ég a szokásosnál. A tenyésztők kontra szaporítók. A sajtómegjelenéseket és a kommenteket olvasgatva azt lehet tapasztalni, hogy óriási káosz van a fejekben. Durva fogalmi zavarok, összemosódások. A sajtó is folyamatosan váltva használja ugyanarra a jelenségre a szaporító és a tenyésztő kifejezéseket, mintha a kettő pontosan ugyanazt takarná, egymás szinonimái lennének. Ez pedig maga után vonja a folyamatosan romló közhangulatot. A témához kicsit sem konyító hétköznapi emberek háborognak, a tenyésztők meg kiborulnak. Hozzátenném teljesen jogosan. Miután legalább 30 éve próbálják a fejekből kiradírozni pl. a „túltenyésztés” nem létező fogalmát, a sajtó folyamatosan ezzel dobálózik.

Persze mindezekkel kapcsolatban a tenyésztői háborgások megmaradnak zárt csoportokban, esetleg olyan nyilvános posztokban, amik szintén tenyésztői berkeken belül rekednek.

Az a durva, hogy az 1920-as évek cikkeit olvasgatva úgy érzem, mintha semmit sem változott volna a világ. Már akkor is jelentek meg olyan cikkek, amik megpróbálták arra rávenni a döntéshozó hatalmasságokat, hogy a kutyatenyésztéssel kapcsolatos döntéseket hagyják olyanokra, akik értenek is hozzá. Már akkor is noszogatták a kutyás szervezeteket, hogy igyekezzenek lépni valamit az ilyen ügyekben. És már akkor is próbálták tisztára mosni a fejeket, hogy lássák meg a különbséget tenyésztő és szaporító közt. Eltelt 100 év. És jutottunk valamire?

Közben ott az a lány, aki Magyarországról érkezve dog dancing produkciójával lenyűgözte az America’s Got Talent zsűrijét. A Telex is lehozta. Hát ott maga a cikk és a cikk alatti kommentek is megérnek egy misét. Bár mintha a cikket nem sokkal a megjelenés után kissé moderálták volna (kiszedték a hozzá linkelt szaporítós anyagot). A kommentekből mégis érződik a tenyésztők felé áradó ellenséges közhangulat. A dog dancinget a cirkuszi állatos produkciókhoz hasonlítva az látszik, hogy nem csak a tenyésztés-szaporítás fogalma csúszik össze, de az állatos cirkuszok sokszor kegyetlen világa és a kutyasport értelmezése is. Meg még mennyi minden más.

Ezalatt robog a madridi WDS. No arról is nyilvánosságra került olyan – nem magyar érintettségű – videó, hogy érdemes lenne róla beszélni. Persze nem fogok, mert védem a mundér becsületét. Pedig nem ártana, ha egyszer eljönne az idő, amikor a tenyésztői társadalom felköhög egy jó nagy adag mocskot, és az ilyeneket kiveti magából. VÉGLEG. Ehhez mondjuk felsőbb körökben kéne intézkedni. Jelenleg sok problémával vagy kérdéssel fordulni sincs kihez.

A hazai sajtónak pedig innen üzenném:

Vannak ebben az országban (is) kitűnő SZAKEMBEREK! Nagynevű kinológusok, becsületesen ténykedő világhírű magyar tenyésztők. Kutyatenyésztéssel, konkrét kutyafajtákkal kapcsolatos kérdésekben tessék őket megkeresni!

Na hát ez most egy levegővel kijött.

 

A borítófotó készítője: Takács Anna