Kutya,  Kutyafajták

Halálos közelség

Évente több lista is készül arról, hogy az emberre nézve melyek a leghalálosabb állatok a Földön. Az állatok aszerint vannak rangsorolva, hogy az adott évben hány emberi halálesetért voltak közvetlenül felelősek. A felsorolások első felében rendszeresen megtalálható legjobb barátunk; a kutya. No de nem feltétlen azért, amiért első blikkre gondolnánk… Amikor emberre halálos állatokra gondolunk, elsősorban olyan ragadozók jutnak az eszünkbe, mint a krokodil, a cápa, az oroszlán, vagy a medve. Pedig ők a dobogó közelében sincsenek.

A kutyák évente minimum 25-35 ezer ember halálát okozzák. Így az emberre nézve 4. leghalálosabb állat. A végzetes kimenetelű kutyatámadások azonban ennek csak nagyon kis százalékát teszik ki. Azért kerültek a negyedik helyre, mert a világon előforduló fatális humán veszettségi esetek 99%-át háziasított kutyák okozzák (forrás: WHO). Az esetek jó részét nem jelentik, így a valós adatokat csak megbecsülni tudják, miszerint évente legalább 150 országban, több mint 59 ezer ember halálát okozhatja veszettség. A kór a mai napig – az Antarktiszt kivéve – minden földrészen jelen van, városi, erdei vagy denevér veszettség formájában. A betegség okozta emberi halálozások 95 %-a Ázsiában és Afrikában történik, ahol főleg a szegény vidéki területeken élő kiszolgáltatott lakosságot érinti. Az áldozatok majdnem fele 15 év alatti gyerek. Ezen felül évente több mint 29 millió ember kap kutyaharapás utáni veszettségi oltást, hogy megelőzzék a további eseteket.

Érdekes, hogy más állatok, például a farkasok elsősorban szintén azért szerepelnek a bővített listában, mert a veszettség közvetítői. Csak mi emberek ugye viszonylag ritkán találkozunk farkassal, ámde annál többet kutyákkal…

Egy Afrikába látogató híres kutyakiképző és viselkedés-kutató kíváncsi volt a fejlődő vidéki közösségek kutyáinak életére, mivel a kontinens nagy létszámú kutya-populációjának jelentős hányadát ezek az ebek teszik ki. Ezért ellátogatott pár apró településre Kenyába és Tanzániába, hogy lássa hogyan tartják őket. Elmondása szerint a falusi kutyákat inkább megtűrik és használják, mintsem házi kedvencként tartják. Jelzőkutyák, illetve más őrző-védő feladatokat látnak el, elsősorban a vadállatok ellen. Bár van gazdájuk, viszonylag függetlenek az embertől. Félig vadon élnek. Gazda alatt inkább azt értik, hogy hagyják a kutyát az udvarukon aludni, esetleg néha kap valami maradékot, de sok kapcsolatuk nincs. Nincs nevük, vagy más azonosítójuk. Nincsenek oltva se kezelve a fertőző betegségek ellen. Így folyamatosan fenntartják a veszettséget a saját állományukban, illetve a környező vadvilágban is. (forrás: The Other End Of The Leash)

 

Maszáj nő egy afrikai falusi kölyökkel. A kép forrása: Patricia B. McConnell – The Other End Of The Leash

 

Afrikai falusi kutya, /forrás: rover.com/. Egyes kutatások szerint a világ teljes kutya-népességének 75%-át a névtelen fajta nélküli falusi kutyák alkotják.

 

Az ázsiai országokban főleg a nagy létszámú kóbor kutya állomány felelős az évi több tízezer humán veszettségi esetért. A rengeteg kóbor falka – többek közt veszettség ellen – oltatlanul, ámde ivarosan szaladgál az utcákon, emberi szeméten élve, és elég gyors ütemben szaporodnak. Csak Thaiföld utcáin évente minimum 70 ezer kölyök születik. Indiában pedig legalább 35-40 millióra becsülik a gazdátlan, ezáltal oltatlan kutyák számát. Ennek okán a kutyák által okozott legtöbb emberi veszettségi eset Ázsiában történik. A legfertőzöttebb ország a világon India.

 

Kóbor kutyafalka Indiában, forrás: english.mathrubhumi.com / Maneka Sanjay Gandhi
Gazdátlan kutyák egy indiai település utcáin, /forrás: timesofindia.indiatimes.com/ Ezen a két képen jól megfigyelhető, hogy a kontrollálatlan szaporulat ellenére, a kutyák sokszor mennyire egységes küllemet mutatnak. Ezen felül mennyi a hasonlóság megjelenésben mind az afrikai falusi kutyákkal, mind az indonéz származású hawaii poi-okkal.

 

A két kontinensen kritikussá vált helyzet ellen hosszú évek óta küzdenek a különböző nemzetközi szervezetek. Rendszeres oltással, ivartalanítással, felvilágosító és adománygyűjtő programokkal próbálják visszaszorítani a veszettséget.

S végül, hogy senki oldalát ne fúrja ki a kíváncsiság, csak felsorolásszerűen a 10 leghalálosabb állat, az általuk világszerte évente okozott emberi halálesetek száma szerint (forrás: CNET):

1. Szúnyog – 1 millió
2. Ember (csak a gyilkosságok száma szerint – 475 ezer)
3. Kígyó – 50 ezer
4. Kutya – 25 ezer
5. Cecelégy – 10 ezer
6. Rablópoloska – 10 ezer
7. Édesvízi csiga – 10 ezer
8. Skorpió – 3250
9. Orsóféreg – 2500
10. Galandféreg – 2000