Kihalt fajták,  Kinológia,  Kutya,  Kutyafajták,  Kutyakiállítás,  Tenyésztők,  Történelem

Kutyafajták a háború előtti Magyarországon

A törzskönyvezés kezdetétől (1879) a II. Világháború végéig Magyarországon körülbelül 110 kutyafajtát honosítottak meg, illetve tartottak nyilván. Az, hogy mikor melyik mekkora létszámban volt jelen, – akárcsak ma – folyamatosan változott.

A történelmi események, a társadalmi változások, az eredeti funkció visszaszorulása és sok egyéb tényező is befolyásolta/befolyásolja egy fajta sorsát, népszerűségét. Csak nagyon kevés olyan fajta volt, ami kifejezetten nagy létszámban, sok évtizeden át követhető hazánkban. Ezek közül is kiemelkedik a sima- és drótszőrű foxterrier illetve a német juhászkutya, melyek felfelé ívelő karrierje a háború után is folytatódott.

Feketebátori Fónagy József a híres kinológus felesége, Fónagy Józsefné szül. Gajáry Kornélia ’Nelly’, Gyurka nevű díjnyertes simaszőrű foxterrier kanjával. A házaspár sok éves tenyésztői pályafutása során; legfőképpen angol szettereket és pointereket, valamint orosz agarakat, sima- és drótszőrű foxterriereket, tacskókat, német vizslákat, komondorokat, illetve hannoveri vérebeket tenyésztett. Férje halála után Nelly egyedül folytatta a kutyák kiképzését, és vitte tovább a külföldön s hazánkban is sokszorosan díjazott tenyészetet. Férje emlékére vizslaverseny-vándordíjat alapított. – Fotó forrása: A Hét, 1900.05.27.

 

Egy fajta jelenléte attól kezdve követhető nyomon valójában, amikor hivatalos nevet kap, és megjelenik róla az első fajtastandard. A tiszta vérben való tenyésztés, a pontos nyilvántartás csak ezekkel valósulhat meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek a fajták korábban nem voltak jelen az országban, de konkrét adatok nélkül semmi sem bizonyos.

A kezdeti időszakban és még jó pár évtizeden át, egyértelműen a vadászkutyák voltak porondon, hiszen a szervezett keretek közt való tenyésztés kialakulását a vadászó közösségnek köszönhetjük. Az agarászat terjedése során a magyar agár mellett meghonosított angol agár, és még pár agárfajta (pl. lengyel, perzsa, orosz) után, számtalan vadászkutya fajta érkezett az országba.

„A Szolnokmegyei Agarász Egylet vezetősége és az agárverseny győztesei tulajdonosaikkal. Középen báró Urbán Gáspárné és Szőke Kálmán az I. díjak nyertesei, továbbá gróf Nemes János, báró Urbán Gáspár, Baghy Gyula, Borbély György.” – Forrás: Színházi Élet, 1927/42. szám

 

A vadász-spánielek szinte teljes palettája jelen volt: cocker, clumber, field, norfolk, springer, és sussex. A legnépszerűbbek azonban a vizslafélék, főleg az angol pointerek és a német vizslák voltak, annak minden szőrváltozatában.

Az új OMEE alelnöke, Grafi Frigyes, és világhírű Budaujlak nevű német vizsla kennelének néhány tagja. „Képünkön Grafi Frigyes főállatorvost mutatjuk be azzal a tenyészkollekcziójával, melylyel 1910-ben Bécsben az osztrák államdíjat nyerte el. A vizslák balról jobbra menve: Lady Budaujlak, Ervin Budaujlak, Bruno Budaujlak, Dóra Budaujlak, Riff Budaujlak.” – Vadászlap 35. évfolyam, 1914.06.15.

 

A szintén nagy létszámban, minden szőr, szín és méretváltozatban jelenlévő tacskók és szetterek mellett feltűntek különböző retrieverek, illetve olyan ritkaságok is, mint gróf Migazzy Vilmos skót import otterhound-jai (vidra-eb, vidrászeb), vagy a Károlyi uradalom káposztásmegyeri kopófalkájának skót szarvasagarai.

Skót szarvasagarak – Tolnai Világlapja, 1913.11.02.

 

A falkavadászat elterjedése miatt nagy állományok voltak itthon a különböző kopókból, mint pl. az erdélyi kopó, az angol rókakopó, a beagle, a német kopó (Bracke), a nyulászkopó (Harrier) vagy a hajtótacskónak nevezett alpesi tacskókopó. A kopók mellett igen kedveltek voltak a vérebek (angol, bajor, hannoveri véreb és basset hound). A vadászkutyák iránti lelkesedés nem apadt még a háború közeledtével sem, folyamatosan érkeztek új fajták az országba, mint pl. a kis münsterlandi vizsla.

Falkavadászat angol rókakopókkal a zalai Zichy birtokon az 1910-es években – Forrás: Fortepan / Zichy kúria, Zala
balról: „Gróf Széchenyi János (Sopronkövesd) ’Solo Horpács’, ’Sven Horpács’, ’Radan von Wienerwald’ bajor hegyi vérebei az 1932 május 15-iki kiállításunkon.” / „A hévízi vizslaiskola gyakorlatozása. Tulajdonos: herceg Festetics György. A herceg Festetics-uradalomnak Zala és Somogy megyékben fekvő birtokain… 1937 tavaszán Keszthelyen vizsla-tenyésztelepet létesítettünk… A tenyésztelep magyar és német drótszőrű vizslák tenyésztésével foglalkozik.” Az uradalom területén gyakran tartott az Országos Vizsla Club vizsla-versenyeket, munkavizsgákat. / Kéky Gyula ’kis münsterlandi vizsla’ tenyésztelepének legifjabb tagjai, a tenyésztő fiával, Kéky Gyuszival. Lenti, Zala megye. – Forrás: A vadászkutya, 1940.09.15. – 1940.05.15. – 1940.07.15.

 

A fajták hétköznapi megnevezése (pl. szálkásszőrű német vizsla = griffon), vagy elnevezésük többfajta változata, magyarosítása olykor megnehezíti a fajták számának követhetőséget (pl. német juhászkutya = elzászi farkaseb, schnauzer = szálkásszőrű pincsikutya). Ugyanez vonatkozik a ma már nem létező, kihalt fajtákra. Ez a „kihalás” persze a legtöbb esetben nem azt jelenti, hogy a fajta az egyik napról a másikra teljesen eltűnt, mint a hawaii poi. Javarészt más fajtákkal keresztezve, kissé megújulva élt tovább. A nehézkes, robosztus felépítésű ónémet-cseh vizsla például pointerekkel keresztezve vált könnyedebbé. A clydesdale vagy paisley terrier helyét pedig átvette a nagyon hasonló formájú skye terrier.

Uszkárok (több színben és méretben), bulldogok, és mopszok már az első 1874-es gödöllői kutyakiállításon is jelen voltak, az évtizedek során pedig egyre kedveltebbé váltak. A főúri udvarok szeretett fajtái meghódították a művészvilágot, és híres gazdáikkal pózoltak a kamerák előtt. Persze továbbra is népszerűek maradtak nemesi körökben.

Gróf Khuen Héderváry Sándorné; komondorok, skót terrierek és uszkárok tenyésztésével foglalkozott a szentendrei Héderváry kúrián. A grófné egy ideig Párizsban élt, ott vásárolta egy amerikai úrtól az első uszkárját a hófehér Salamont, melyért két magyar komondort küldött cserébe New York-ba. Kutyáit külföldön is rendszeresen kiállította, többek közt Párizsban és Monte-Carloban. Baráti kapcsolatot ápolt Rotschild Klára divattervezővel, aki szintén egy nagyon híres uszkár, „Cigány” tulajdonosa volt. Salamont, Jozefinnel, a majdnem minden európai ebkiállításon díjat nyert fekete uszkárral párosította. A Salamon-Jozefin párosításból származott ifj. Rodócza Kálmánék híres Makija, valamint gróf Széchenyi Károlyék és Rotschild Klára uszkárja is (a képen jobb oldalt). – Forrás: Szinházi Magazin, 1944.01.19.

 

A nagytestű fajták közül sokáig nagy létszámban voltak megtalálhatók a német dogok, a bernáthegyi kutyák rövid és hosszúszőrű változata, valamint igen kedvelt volt az újfundlandi, az angol masztiff, az orosz juhászeb (délorosz juhászkutya) és a leonbergi. Közülük egyértelműen a bernáthegyi volt a leginkább közszeretetnek örvendő, kiállításokon sokszor egész nagy (20-30 fős) létszámban vonultak föl.

Heisler Jánosné szül. Ott Teréz, az 1910-es években világhírűvé vált, Németországban, Ausztriában és Magyarországon is többszörösen díjazott Kútvölgyi bernáthegyi kennel tulajdonosa, Champion Odin v. Gustrud nevű röviszőrű fedezőkanjával. – Fotó forrása: Vadászat és Állatvilág, 1914.12.15.
Báró Puchner Emil (1867-1928) és felesége, báró Puchner Emilné, szül. Vetter Anna Konstancia, baracskai földbirtokosok, a többszörösen díjnyertes „v. Baracska” nevű újfundlandi kennelük néhány tagjával. Alapító kutyáikat Németországból importálták. A házaspár az újfundlandi kutyák mellett délorosz juhászkutyák tenyésztésével is foglalkozott. – Fotó forrása: Zoologiai Lapok, 1900.08.30.

 

A fajták hazai elterjedését és népszerűségét nagyban befolyásolta az angol divat. A 19-20. század fordulóján az angol nemesek főleg a collie-t tartották fajtatenyésztésük diadalának, ráadásul ezzel a fajtával indult hódító útjára a kutyás filmek zsánere 1905-ben. Így hamar megjelentek Európa más országaiban, többek közt Magyarországon. Az angol kiállításokról közölt beszámolók is mutatták, hogy éppen mi dívik a Királyságban. Amint a collie-k népszerűsége apadni kezdett, előretörtek az olyan fajták, mint a samoyed vagy a chow-chow. Ezekből a drága „fényűzési-” vagy „luxuskutyákból” nem volt itthon olyan hatalmas állomány, mint például a foxikból, de egyértelműen jelen voltak.

Dr. vitéz Benedek Lászlóné Zilahy Irén híres színésznő, chow-chow és pekingi palotakutya tenyésztő volt. Néhány elismert művésznek ajándékozott kutyákat, többek közt Herczeg Ferenc írónak, aki maga is a fajta nagy rajongója volt. Zilahy Irén a kép megjelenése után nem sokkal, Budapest első bombázásakor, 1944. április 3-án kutyáival együtt halt meg. – Fotó forrása: Szinházi Magazin, 1944.01.19.

 

A növekvő urbanizáció következtében terjedő városi kutyatartás miatt, a nagytestű fajták visszaszorultak, és egyre többen kezdtek tenyészteni lakásban tartható, kisebb termetű ebeket. Itt fontos megemlíteni, hogy a hölgyek kutyái, a „kutyácskák” vagy „ölebecskék” jelenléte Magyarországon több száz évre visszavezethető. Nemesi portrékon – a vadászkutyák mellett – igen gyakran találkozni apró spánielekkel, griffonokkal, vagy terrierekkel.

Gróf galántai Esterházy Miklós felesége, Bedeghi báró Nyáry Krisztina (1604-1641) apró méretű spánieljével. – forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nyáry_Krisztina
Gróf galántai Esterházy Miklós felesége, bedeghi báró Nyáry Krisztina (1604-1641) apró spánieljével. – forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nyáry_Krisztina

 

A kistestű láz a XX. század ’10-es éveiben kezdett fokozódni, és a ’30-as években tetőzött. Egyre nagyobb lett a kereslet az olyan kutyák iránt, mint a japán chin, a toy spánielek (king charles, ruby, blenheim), a kis olasz agár, a pekingi palotakutya, a brüsszeli griffon, a bichon havanese, a chihuahua, a majompincs (Affenpinscher), a máltai selyemkutya, a törpe pinscher, a shetlandi juhászkutya, a papillon, vagy a pomerániai törpespicc. (A spicceknek egyébként több fajtája, méret és színváltozata elérhető volt magyar tenyésztőknél.)

Kunossy Frigyesné szül. Deutsch Eszter Erzsébet, az ebtenyésztési élet egyik kimagasló alakja, a „White Rose” nevű blenheim spániel, japán chin, és máltai selyemkutya kennel tulajdonosa. 1912-től a Magyar Ebtenyésztők és Ebkedvelők Egyesületének (később MEOE) választmányi tagja, illetve a kiállítás-rendező bizottság tagja. Nagyon jó kapcsolatot ápolt Auguszta Mária Lujza bajor hercegnővel (Sisi unokája), aki maga is tenyésztő volt. – Fotók forrása: Uj Idők, 1911, 17. évfolyam, 1-26. szám / Vadászat és Állatvilág, 1914.01.01.
Ilosvai-Hollóssy Lajosné szül. Schinka Anna férjével, a MEOE ügyvezető igazgatójával együtt, foxterriereket, tacskókat és pomerániai törpespicceket tenyésztett. Bal képen: Gyöngyi, Sanderson Pelle, Gipsy-Girl, és Gyöngyi-Aida nevű törpespicceik, jobb képen: Ilosvainé két simaszőrű foxterrierrel és egy pomerániai törpespiccel egy budapesti kávézóban. – Fotók forrása: Színházi Élet, 1935/36. szám és 1938/23. szám
Philipp Frigyes szombathelyi tenyésztő kis olasz agaraival. „A bécsi nemzetközi kutyakiállításon aranyérmet nyert egy piciny Jouy nevű törpe agár, mely, Philipp Frigyes szombathelyi ügyvéd tulajdona. Képünk a boldog tulajdonost mutatja kedvenc agár famíliájával, melyben a baloldali kicsiny agár a győztes Jouy.” – Forrás: Az Érdekes Ujsag, 1913.05.18.

 

A háború előtti két évtized a kistestűek mellett a terrierek időszaka volt. A mára kihalt black and tan terrier mellett egyre növekvő létszámban jelent meg az airedale terrier, a bedlington terrier, a cairn terrier, a dandie dinmont-terrier, a kerry blue terrier, a sealyham terrier, a skót terrier, a skye terrier, a welsh terrier, a west highland white terrier és a yorkshire terrier.

balról: Gróf Khuen Héderváry Sándorné tenyésztő, 8 hónapos skót import Johnny nevű skót terrierjével / Petrovich Vidorné Bársony Éva, cairn terrierjével / Tóth Lászlóné, Peggy és Whyski nevű drótszőrű foxterrierjeivel – Fotók forrása: Színházi Élet, 1932/1. szám

 

A kelendőbbek közt – főleg kiállításokon – időnként megjelentek egészen ritkaságszámba menő kutyafajták is, mint pl. az amerikai kopasz kutya, a dalmata, a bobtail, a schipperke, vagy az afgán agár.

balról: Amerikai (szerk. mexikói?) kopasz kutya egy budapesti kiállításon, dr. Raitsits Emil felvétele. – Fotó forrása: A Természet, 1922.10.15. Az 1928-as Szombathelyi Országos Kutyakiállítás bírói jelentéséből: „Amerikai kopaszkutya: I. Pipsy. Tul. : Turay Antalné. Fajtájának hazánkban ritka képviselője. Kitűnő osztályzattal Savaria győztese címet és aranyérmet nyert.” – A Természet, 1928.09.15. / Eladásra kínált dalmata szuka, tulajdonos: Bónis Andorné, Budapest – Forrás: Film Színház Irodalom, 1943.08.20. / Hazara’s Candida nevű afgán agár szuka az 1941-es budapesti kiállításon. – Pesti Hírlap, 1941.05.09.

 

A rendőrkutyás szervezetek, és az egyre populárisabbá váló rendőrkutya bemutatók legfőképpen a német juhászkutyának (rövid és hosszúszőrű változatban) illetve a dobermannak hoztak hatalmas népszerűséget. Mellettük meghonosodtak még olyan fajták, mint a boxer, a bullterrier, a rottweiler, valamint a több méret és színváltozatban tenyésztett schnauzer is.

„Meiszler Zsóka kisasszony rendőrkutyákat tenyészt. Hella nevű kutyája a brünni rendőrkutya kiállításon második díjat nyert, Lux nevű kutyája pedig olyan ügyes, hogy 2.6 méter magasat ugrik helyből. Képeink a kisasszonyt rendőrkutyái között ábrázolják.” – Forrás: Az Érdekes Ujsag, 1914.02.08.

 

A magyar fajták háború előtti aranykorát – azt gondolom – elsősorban dr. Raitsits Emilnek köszönhetjük. Persze nem ő volt az első, sem az egyetlen, aki felkarolta nemzeti kincseinket, munkássága mégis nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az 1920-as évektől egyre inkább elterjedt a tisztavérű puli, pumi, komondor és kuvasz tenyésztése, tartása. Ugyanígy támogatta a magyar vizslák rekonstruálásának ügyét is. A ’30-as évek derekán a kutyakedvelő közönség megismerkedhetett az ötödik magyar pásztorkutyával, a mudival, majd pár évvel később debütált a drótszőrű magyar vizsla is.

„Dr. Dankó Jánosné, Fekete Böske, Keresztes Kner Gyuláné, Czajlik Lászlóné és győztes komondoraik.” – Színházi Élet, 1929/41. szám

 

A Magyarországon nyilvántartott kutyafajták száma a háború következtében nagyjából ötödére csökkent. Az 1950-es és 1990-es évek között sok fajtát honosítottak újra. A háború előtti tenyésztők és kutyáik pedig a feledés homályába vesztek.

 

Borítókép és az utolsó kép: airedale terrier iránt elkötelezett tenyésztők és tulajdonosok tüntetése Budapest belvárosában, a fajta népszerűsítése érdekében. Váci utca, 1935. január. – Fotó forrása: Színházi Élet, 1935/4. szám

„- Kérem szépen, mi ellen tetszik tüntetni?
Átszellemült arccal felel:
– Tüntetünk, mert nem ismernek bennünket, tüntetünk, mert ma Magyarországon még nem tudják az emberek, hogy
mi az Airedale terrier.”

(Az Est, 1935.01.13.)